הנושא של בטיחות באירועים המוניים מורכב מכפי שנהוג לחשוב, בין היתר כי אירועים מן הסוג הזה דורשים מעורבות של יועץ בטיחות מוסמך. אז מה התפקיד של היועץ, איך בוחרים אותו ולאיזה אירועים המוניים הוא מתאים? מיד נענה על כל התשובות!
החוק בישראל מבחין בין סוגים שונים של אירועים ובין היתר קובע גם את התכונות ואת המגבלות שחלות עליהם. לפי החוק הישראלי, אירועים המוניים למשל הם סוג מובחן שעומד בפני עצמו. בשביל לארגן אירועים כאלה, צריך להשתמש בשירות של מפיקי אירועים ולגייס גם את שירותיו של יועץ בטיחות ייעודי.
יועץ בטיחות מומחה באירועים המוניים אחראי על הנושא הכי חשוב באירוע ויש לו השפעה מהותית על מספר המשתתפים, על האופן שבו האירוע מאורגן ועל המיקום שבו עורכים אותו. לפי החוק הישראלי, מעורבות של יועץ כזה נדרשת בכל אירוע רב משתתפים שיש בו מעל 500 איש ובתחום של עינוג הציבור — כמו למשל אירועי מוזיקה, תרבות וכן הלאה. אם האירוע נערך במקום שלא יועד לכך מלכתחילה, כמו מקום להופעות — הוא נחשב רגיש ואפשר להפיק אותו רק בליווי יועץ בטיחות באירועים המוניים.
מה עושה יועץ בטיחות באירועים המוניים?
התפקיד של יועץ בטיחות באירועים המוניים הוא לספק את המידע הנדרש על מנת לשמור על בטיחות הציבור במקומות פתוחים או במבנים, כאשר האירוע נערך במקום שלא מיועד לכך. בנוסף, החוק לא מפריד בין אירוע שמתקיים במשך יום אחד לבין אירוע שמתקיים במשך כמה ימים. אז מטבע הדברים, אירועים אלו הם בעלי מאפיינים ייחודיים וחייבים להתייחס אליהם אם רוצים למנוע סנקציות, תאונות וסכנות לציבור.
מומחה בטיחות באירועים המוניים מביא בחשבון את המאפיינים המיוחדים שלהם, על מנת למצוא פתרונות רלוונטיים לכל סיכון. על קצה המזלג, אפשר להזכיר כמה סיכונים שמזוהים עם אירועים כאלה ואת מה שאפשר לעשות על מנת להתמודד איתם בצורה יעילה:
א. השתתפות אנשים רבים בעת ובעונה אחת
באירועים רגילים האנשים מגיעים להשתתף באופן הדרגתי ולכן קל יחסית לפקח עליהם. אבל באירועים המוניים, אנשים רבים משתתפים באירוע בת ובעונה אחת. הפתרון הוא לא לחכות עד שהאירוע מתחיל על מנת להביא בחשבון את סיכוני הבטיחות, אלא לעשות את זה מראש ובשלבים המוקדמים של ההפקה והארגון.
ב. התארגנות בזמן קצר
אחראי בטיחות באירועים המוניים מעורב בתהליך כי לעיתים קרובות צריך לארגן אותם בזמן קצר. אז אם מגיעים המון אנשים אל האירוע אבל ההתארגנות היא בזמן קצר, זה מעלה את הסיכון לתאונות ולליקויי בטיחות. בשביל למנוע אותם, מערבים יועץ מקצועי שזו העבודה שלו.
ג. שימוש במתקנים
אי אפשר לדבר על המאפיינים של אירועים המוניים בלי להזכיר את העובדה שיש צורך בסוגים שונים של מתקנים על מנת להפיק אותם. ברוב המקרים, אירועים כאלה מופקים על בסיס שימוש במתקנים כגון הגברה, תאורה, במות, אוהלים וכן הלאה. ככל שיש יותר סוגים שונים של מתקנים במתחמים שבהם האירועים נערכים, כך עולה הסיכוי לסיכוני בטיחות.
איך בוחרים יועץ בטיחות באירועים המוניים?
החדשות הטובות הן שקל כיום לבחור יועץ בטיחות ולערב אותו כבר בשלבי ההפקה המוקדמים. בשביל לעשות את זה, בודקים קודם כל במה היועץ מתמחה וכמה שנות ניסיון יש לו.
לאחר מכן, משווים בין שירותים שונים של יועצי בטיחות ומבררים לגבי ההתאמה שלהם ספציפית לאירועים המוניים. אם רוצים, ניתן גם לפנות אל מפיקי אירועים ולקבל המלצות על יועץ בטיחות.