איטום ממד – מרחב מוגן דירתי – חייב על מנת לעמוד בדרישות של פיקוד העורף. ללא איטום תקני, אי אפשר להשתמש במרחב המוגן כאמצעי הגנה יהיה קשה לשמור על החלל הפנימי מפני מעבר גזים, הדף ופיצוץ. בנוסף, כדאי לדעת שלממ"ד תקני יש דרישות מסוימות שחלות על התקנת אביזרים שמיועדים לחדר אטום ודרישות לסימון ושילוט.
הכוונה באיטום ממד היא להפוך אותו למוגן ועמיד יותר בפני סוגים שונים של איומים קונבנציונאליים או בלתי קונבנציונאליים. מעבר לכך, יש מקרים שבהם צריך לאטום פתח בקיר הממ"ד כדי לשמור על תכונות הקיר המקוריות – גם אחרי התקנה של מזגן או אביזרי חשמל אחרים. בנוסף, חומרי האיטום שמשמשים לשמירה על החלל הפנימי בממ"ד יכולים להיות בחלקם רלוונטיים גם עבור חדרים אחרים בבית.
איטום ממד – כיצד וע"י מי מתבצע ומתי מבצעים בדיקת אטימות ממ"ד?
איטום ממד נעשה על ידי מסגרות פלדה ייעודיות ובפתחים עגולים הוא גם מבוסס על מערכות RGP מתקדמות. כמו כן, התקן הישראלי 5109 קובע שיש לבצע איטום משחתי על מסטיק ייעודי ובכל מקרה כל המערכות שבהן משתמשים חייבות לשאת את אישור פיקוד העורף. בפועל, המערכות השונות מקבלות את אישור פיקוד העורף רק אם הן מספיק אמינות וחזקות.
החדשות הטובות הן שאפשר לרכז את הפעולות השונות של איטום ממ"ד דרך חברות שמתמחות בכך. במילים אחרות, אין סיבה שבעלי בתים עם ממ"ד יצטרכו לדאוג לאיטום בעצמם. אם פונים מלכתחילה לחברה שזו העבודה שלה, אפשר לבצע גם איטום ממד חדש וגם בדיקת אטימות לממ"ד.
נסיבות בהן מומלץ לבדוק את אטימות הממ"ד בביתכם:
- שיפוץ של הבית
- מעבר לבית חדש
- רכישת פוליסת ביטוח
- צורך בקבלת אישור פיקוד העורף
- הכנה לקבלת טופס 4 בדירות חדשות
לסיכום:
הדבר החשוב ביותר שאותו כדאי לזכור הוא שלמרחב המוגן הדירתי יש דרישות וחוקים משלו. אז מצד אחד, הממ"ד הוא חלק בלתי נפרד מכל דירה חדשה שנבנית כיום. מצד שני, הדרישות משתנות והחוקים גמישים יותר מכפי שנהוג לחשוב. מבחינת בעלי דירות עם ממ"ד, הדרך היחידה לבצע את האיטום היא להתייעץ עם חברה מקצועית שמתמחה בכך. בנוסף, כאמור מומלץ מאוד לערוך בדיקת אטימות ממ"ד אחת לתקופה על מנת להיות בטוחים שהממד שלכם יגן עליכם במקרה הצורך