אנשים רבים בישראל ממהרים להוסיף ממד לביתם כי יש לכך מספר יתרונות משמעותיים ביותר. מצד אחד אנו מקבלים מקום מוגן כדי שבפעם הבאה שתהיה אזעקה לא נצטרך לחפש מקום להסתתר בו ולא להסתפק בחדר המדרגות, ומצד שני אנו מקבלים עוד חדר שימושי בבית. איך בונים ממ"ד במישור הבירוקרטי ומה צריך לעשות כדי להגשים את התהליך?
מי רוצה לבנות ממ"ד ולא קיבל?
בניית ממ"ד לבית נהייתה ממש הטרנד האחרון והעכשווי וניתן גם להבין למה. מעבר למציאות הביטחונית של ישראל, תמ"א 38 נכנסה לעולם לפני קצת יותר מעשור ועברה תהפוכות בדרכה, אך בסופו של דבר אושר לבנות ממ"ד מחוץ לאחוזי הבנייה. זאת אומרת שגם בבניין שבו נוצלו כל אחוזי הבנייה ניתן להוסיף ממ"ד תקני שיהיה לשירות הדיירים. ממ"ד הוא מרחב וגן דירתי ובונים אותו בתוך הבית כאשר בחלק מהמקרים הופכים חדר אחד לממד אך רוב האנשים מעוניינים להוסיף אותו.
אישורים להוספת חדר ממוגן בבית
כדי להוסיף חדר מוגן בבית יש צורך לקבל אישורים מתאימים. האישורים הללו רבים ומגוונים ומתחילים באישורים מהדיירים שנמצאים באותו בניין עמכם ועד אישורים מפיקוד העורף, חברת הבנייה וכמובן מהרשות המקומית למען היתר בנייה רגיל. כל אלו נשמעים לכם מסובכים אך אם תעברו בצורה מסודרת תוכלו למצות את התהליך בצורה נכונה. חשוב לזכור שבניית ממ"ד היא לא עסק זול והיא תעלה לכל ממ"ד בין 100 ועד 130 אלף שקלים בממוצע, ויש בדיקות תקינות שתצטרכו לבצע, תיקונים וכמובן הכל כדי שהוא יהיה מוכן לרגע האמת במצב חירום.
האישור הראשון: מהדיירים
עוד לפני שאתם ממהרים לחברות בנייה כדי לקבל הצעת מחיר אתם צריכים לקבל את האישור מהדיירים שגרים אתכם. יכול להיות שהסעיף הזה נשמע מבלבל כי אנו יכולים להוסיף ממ"ד גם אם הם לא רוצים להוסיף לביתם, אך צריך לזכור שעדיין מדובר בבנייה בבית ויש צורך לעדכן אותם ולקבל את אישורם כי אתם כנראה הולכים לעשות להם הרבה רעש והרבה לכלוך, ולעתים אף לחסום להם את האור לחלון, את הנוף של המרפסת וכולה. חשוב להעלות את ההצעה בצורה מסודרת וגם לנסות לארגן עוד דיירים שיקימו ממ"ד ואז המחיר שתקבלו מחברת הבנייה יהיה הרבה יותר זול.
הגיע זמן החיפושים
אחרי שהשגתם את האישור המיוחל מהדיירים הגיע הזמן לחפש חברת בנייה. זה השלב בו אתם צריכים לקחת את הזמן ולבדוק היטב את השוק כי זה אחד מסקרי השוק החשובים ביותר שתבצעו. לא רק שהממ"ד חייב להיות תקני ואיכותי, הוא חייב להיות במחיר הגיוני ואתם יכולים לחסוך בו אלפי שקלים לכל דייר, עוד לפני שהתמקחתם. חשוב לבדוק כל חברה לעומק, להתרשם מהניסיון שלה וכמובן להבין האם יש לה קבלות בתחום ולקוחות מרוצים, ולאחר מכן תצטרכו להזמין אותה אל הבניין כדי לבדוק האם בכלל אפשר להקים את הממ"ד מבחינה תכנונית. היא גם תסביר לכם איפה אפשר להקים אותו ואיך זה יתבצע, גם מבחינה מעשית וגם מבחינה בירוקרטית.
הגשת תכנית הבנייה לרשות המקומית
כמו כל בנייה כלשהי, גם כאן עליכם לקבל אישור בנייה מהרשות המקומית. יש להגיש את תכנית הבנייה בצורה מסודרת אחרי שישבתם ודנתם עם חברת הבנייה על כל הפרטים,, וצריך לזכור שזו מדינת ישראל, הבירוקרטיה לא פשוטה למרות שמדובר בבניית ממ"ד ולמרות שמדובר על חלק מההקלות של תמ"א 38, במידה ואתם זכאים לה. התהליך ייקח כחצי שנה בממוצע. לאחר מכן אפשר להתחיל בעבודות כאשר הן לבדן ייקחו כמה חודשים טובים ולעתים יותר משנה, ולאחר מכן יש לקבל שוב את האישור מהרשות המקומית לתקינותו.