בעיות פוריות אצל נשים וגברים קיימות גם היום בעידן המודרני והבשורות הטובות הן שהיום יש הרבה יותר פתרונות מאשר היו בעבר, גם במקרים בהם פעם כמעט לא היה סיכוי להביא ילד לעולם במצב כזה.
אצל גברים הבעיות הן בעיקר בכל מה שנוגע לירידה בכמות הזרע או בעיות זקפה ואצל נשים זה הרבה יותר מורכב ונרחב. אז האם יש סימנים מזהים לבעיות פוריות אצל נשים? התשובה היא כן, אם כי נכון יותר לומר שבעיות פוריות אינן מחלה ולכן אין להן תסמינים אלא הגדרת מצב שמעלה את הסיכויים לבעיות פוריות. אז הנה כמה מהמצבים בהם יכולות להיות בעיות כאלו.
השמנת יתר
מה כבר לא נאמר על השמנת ייתר, על הנזקים שהיא עלולה להביא עימה מעבר לפן האסתטי, על זה שהיא לא בריאה וצריך להתמודד איתה באמצעות תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית. אז מסתבר שיש לה גם השפעה על פוריות אצל נשים, ומחקרים כבר מאששים את הטענה שיש לה השפעה שלילית על הפוריות ושהיא מקטינה את סיכויי ההתעברות כמו גם את הסיכון להריון עצמו.
שינויים הורמונאליים
שינויים הורמונאליים הם לא כאלו שתמיד קל לזהות וזו הסיבה שלא תמיד יש אליהם מודעות, בטח בהקשר של בעיות פוריות שמובילות לביצוע טיפולי פוריות. יש סימנים שיכולים לסייע בהבנה שיש שינויים הורמונאליים כמו ירידה בחשק המיני, הפרשות מהפטמות, נשירת שיער, שיעור של הפנים, ידיים ורגליים קרות, אקנה חמור או עלייה בלתי מוסברת במשקל.
אי תקינות של מבנה הרחם
מבנה הרחם צריך להיות תקין בכדי שהוא יוכל לקלוט את הביצית ולהפרות אותה ובשביל שההיריון יתחיל בצורה טובה ותקינה. אבל יש מצבים בהם מבנה הרחם לא תקין מה שגם כן יכול להעיד על בעיות פוריות פוטנציאליות, ומה שמוביל למבנה לא תקין יכול להיות גידולים שפירים ברחם (כמו שרירנים) שעלולים להפריע לקליטת הביצית.
אנדומטריוזיס
מדובר על תסמונת מאוד לא נעימה (בלשון המעטה) לנשים שסובלות ממנה בלי קשר לרצון להיכנס להריון, אך מסתבר שיש גם קשר לא מבוטל בינה ובין היכולת להיכנס להריון. אנדומטריוזיס זו תסמונת שבה הרקמה שמצפה את הרחם מבפנים שהיא למעשה רירית הרחם גדלה מחוץ לרחם באזורים כמו השחלות והחצוצרות או באזור אחר באגן.
כאבים במהלך קיום יחסי המין
אנדומטריוזיס כמו גם אי תקינות של מבנה הרחם ובעיות נוספות במערכת הרבייה של האישה מתגלות לא פעם לאחר שהאישה מתלוננת על כאבים חוזרים ונשנים במהלך קיום יחסי המין. אין סיבה לסבול מכאבים כאלו וצריך לבדוק מה הגורם להם ואיך לטפל בהם אך מה שחשוב הוא שכאבים כאלו יכולים להוות גם כן נורה אדומה בכל מה שנוגע לבעיות פוריות.
וסת לא תקינה
כשהווסת לא תקינה היא יכולה להיות סמן לבעיות כמו אנדומטריוזיס שהזכרנו פה ובמקרה כזה הדימום יהיה מאסיבי וכזה שנמשך זמן רב. בנוסף, דימום וסתי תקין היא כזה שהצבע שלו הוא אדום בתחילת הווסת והוא כהה יותר בסיומה, אך אם הדימום הוא חיוור או כהה בתחילת הווסת גם הוא יכול להוות נורה אדומה לבעיות פוריות בגלל אנדומטריוזיס וסיבות אחרות.
אי התעברות
יש סימן אחד מובהק שיכול להעיד על בעיות פוריות – אי כניסה להריון למרות ניסיונות חוזרים של שנה לפחות. זה אולי נשמע ברור מאליו אבל יש לא מעט זוגות שרק לאחר תקופה הרבה יותר ארוכה, מתעוררים ומבינים שאולי יש פה בעיה וצריך טיפולי פוריות בשביל לטפל בה ולפתור אותה.