הסכם ממון – למה הוא מתייחס?
הסכם ממון המתייחס לכל ההון והנכסים, במקרה של גירושין או פרדה ואף במקרי מוות, ברוב המקרים, נדון ומוסכם מראש, לפני הנישואין. אך למעשה, הסכם שכזה יכול להיחתם עם במהלך או בתום חיי הנישואין, כשכל האופציות מכוסות תחת מעטה דיני המשפחה. כלומר שהסכם זה נחתם באמצעות עורך דין משפחה.
הסכם ממון
הסכם ממון, נערך לרוב על ידי אחד מבני הזוג, לפני או בזמן נישואין, והוא מאפשר לבני הזוג, להגיע להסכמות ולהסדר לגבי נכסים, שעשויים להוות נושא למחלוקת, במהלך או בסיום חיי הנישואין. הסכם הממון נתון לשינויים, בהסכמת שני הצדדים. הקווים הכלליים של הסכם שכזה, דנים בנכסים וכספים כגון:
- נכסי נדל"ן ופיננסים, שבבעלות אחד מבני הזוג, בטרם נישואיו.
- נכסים משותפים שנרכשו במשך חיי הנישואין.
- נכסים עתידיים.
- חלוקת נכסים בזמן גירושין או אפילו מוות.
במידה ולא קיים הסכם ממון שכזה, החוק מורה כדלקמן:
- בזמן פרדה או גירושין, כל צד זכאי לחצי מערך הנכסים הכולל.
- נכסים שהיו בבעלות אחד מבני הזוג, בטרם נישואיו, גם הם יכללו בכלל הנכסים שיחולקו בין בני הזוג, באופן שווה.
אי לכך, קיימת חשיבות לערוך הסכם ממון אחרי נישואין, באמצעות עורך דין, המתמחה בדיני משפחה.
חשיבות הסכם הממון
כפי שהובהר, ההסכם מאפשר לבני הזוג, להתארגן על נכסיהם, בנפרד וביחד, וכן על נכסיהם העתידיים, שיהיו ברשותם. ההסכם יכלול גם את האופן שבו יחולקו הנכסים, במקרה של גירושין או מוות. ההסכם חייב להיות בכתובין, וחתום ומאושר על ידי הגורמים הבאים:
- בית הדין לענייני משפחה
- בית הדין הרבני
- נוטריון
- מרשם הנישואין (בחו"ל)
במידה וההסכם נערך לאחר הנישואין, הוא יאושר על ידי בית המשפט ובית הדין הרבני. כל אלה, תחת אזהרה והבהרה, ששני הצדדים מבינים את משמעות הדברים בהם עוסק ההסכם. ללא קבלת תוקף של אחד מהגורמים המצויינים, לא ניתן יהיה לאכוף את ההסכם.
הסכם ממון לאחר הנישואין
הרעיון של הסכם ממון בין בני זוג, לעיתים מגוחך והזוי, כשבתחילת הדרך הכל מצוייר בגווני ורוד, והנטייה היא להמעיט בחשיבותו, ואולי אף להאמין, שהוא יכול ליצור קרע בין בני הזוג. אבל הסכם שכזה, כשהוא לא נחתם, עשוי לגרום לעוגמת נפש וכאב לב, כשחיי הנישואין עולים על שרטון, ולכן יש צורך ליצור קווים ברורים, כיצד לנהל את הנכסים בזמן חיי הנישואין, ועל אחת כמה וכמה, כשמוחלט על סיומם.
הסכם ממון לאחר נישואין, בעיקרון הוא אותו הסכם כמו זה שלפני, מלבד העובדה, שבני הזוג חותמים עליו לאחר החתונה, ולא לפניה. במעמד זה, שני בני הזוג, חושפים באופן מלא, אחד בפני השני, את כל הנכסים והכספים השייכים להם, ביחד ובנפרד, כמו בהצהרת הון. מוצהרות החובות והזכויות של כל אחד מבני הזוג, במהלך חיי הנישואין, כמו גם, חלוקת הרכוש והכספים, במקרה של גירושין או מוות. בעת הצורך, ההסכם על כל סעיפיו, גוברים על פני החוק, וההסכם ייושם גם בניגוד לנאמר בחוק. ההסכם תקף ובעל אכיפה, כל עוד הוא מגן על שני הצדדים, וכל עוד שניהם חתמו בהסכמה, תוך כדי חשיפה מלאה, של כל הנכסים, כולם.
מה כולל בתוכו הסכם ממון?
הסכם ממון אחרי נישואין שכזה, יכול להגדיר ולקבוע מספר נושאים, עליהם יחתמו הצדדים:
- הגדרת נכסים בנפרד, דהיינו, כל אחד ממשיך להחזיק בנכסיו מלפני הנישואין.
- הגדרת נכסים משותפים.
- הגדרת תפקידים במשפחה.
- הגדרת תמיכה בילדים מלפני הנישואין.
- הגדרת אחריות כספית לגבי חובות מלפני הנישואין.
- מזונות, משמורת והסדרי ראיה, במקרה של גירושין
- עורכי דין נפרדים.
- הונאה.
- הפעלת לחץ או איום לחתימה על ההסכם.
- הוגנות וחוסר שיוויון.