אין ספק שדמנציה היא מחלה קשה מאוד שיכולה לפגוע מאוד גם בסביבה ובחברה של אותו חולה ולא רק בו, אך יש דרך התמודדות שאתם צריכים להכיר. טיפול בחולה דמנציה מתחילה כמובן ברופא אך נגמרת בסופו של דבר בבני המשפחה שלעתים הטיפול שלכם יהיה חשוב יותר. זה הזמן לדבר על כל מי שמטפל בדמנציה ובא איתה במגע במהלך חייו, ובעיקר אלו שאחראיים על טיפול שוטף בחולים.
כיצד רופא מטפל בחולה דמנציה?
עיקר המאמר יתעסק בטיפול שמגישים לחולה דמנציה בבית אבות או בתור מטפל אישי אך אי אפשר לדבר על טיפול בדמנציה מחמירה בלי להזכיר תחילה את הרופא. הרופא הוא האיש החשוב ביותר בשרשרת הטיפול אך לצערנו כיום אין תרופה לדמנציה. התרופות יכולות אמנם להאט מעט את הידרדרות המחלה אך בסופו של דבר המחלה תמשיך להחמיר אך הטיפולים מתקדמים משנה לשנה וכך למעשה אנו יכולים להיות אופטימיים לגבי העתיד. הטיפול בחולה דמנציה לרוב יהיה עם כדורים אך אלו לא תמיד יהיו יעילים, ולא תמיד יעצרו את הידרדרות המצב הקוגניטיבי. בכל זאת בכל מה שקשור לטיפול בדמנציה הרופא יהיה החשוב ביותר כי הוא קובע את המשך הטיפול הכולל והשוטף שהוא יקבל.
כיצד המשפחה צריכה לטפל בחולה דמנציה?
המשפחה צריכה להתמודד עם חולה הדמנציה באופן קבוע וזה אולי השלב הקשה ביותר. טיפול בדמנציה יכול להיות קשה מאוד ברמה החברתית כי לא תמיד יהיה אפשר אפילו לנהל שיחה עם חולה הדמנציה כי הוא לא זוכר הרבה. המשפחה צריכה לתמוך בו ולעזור לו עד אשר יהיה לה מטפל סיעודי אישי או שהוא יעבוד לבית אבות לתשושי נפש שם הוא יוכל לקבל טיפול טוב. אמנם מדובר בבן משפחה שיקר ללבנו אך לעתים הקושי ביום יום משפיע על חיינו באופן ניכר ואין ברירה אחרת אלא פשוט לבחור באפשרות של בית אבות שנחשבת לאפשרות טובה יותר למשפחה, אם כי לא בהכרח לחולה עצמו.
כיצד ניתן לו הטיפול הסיעודי?
הטיפול הסיעודי לחולה דמנציה ניתן על ידי מטפלים מנוסים ומוכשרים. ממש לא קל לטפל בחולה דמנציה, זה דורש הרבה סבלנות וגם היכרות עם התסמינים של המחלה. חשוב לזכור כי הטיפול הסיעודי לא רק יהיה שוטף אלא יכול להחמיר עם הזמן עם ההחמרה במחלה וזה מצריך עצבים של ברזל וסבלנות שקשה למצוא אצל רוב האנשים. לא קל להיות מטפל סיעודי גם בגלל האווירה עצמה, בעיקר אם עובדים בבית אבות לתשושי נפש שם יש חולה דמנציה רבים והעבודה לעולם לא נפסקת, ואין רגע אחד של מנוחה. עם זאת הסיפוק מהעבודה הזו מניע את המטפלים להמשיך לעבוד עם חיוך.
אלו תכונות אופי נדרשות לעבודה?
- סבלנות רבה לעבודה עם אנשים שאינם עצמאיים.
- מוסר עבודה גבוה בשל המצב הרגיש.
- אחריות רבה בשל העבודה עם חסרי ישע שיכולים לפגוע בעצמם בשוגג.
- נכונות לעבודה במשמרות כולל בלילה.
מהם תנאי העבודה של המטפלים?
לא קל להיות מטפל סיעודי בעיקר כאשר טיפול בדמנציה יכול להיות קשה מאוד ברמה הרגשית. לא קל בכלל להביט על חולה דמנציה ולראות כיצד הוא סובל ולעתים אפילו לא ברור אם הוא מודע בכלל מה יש לו. התנאים יכולים להיות טובים יחסית אך זה כמובן תלוי בסגנון העבודה, האם מדובר בבית אבות או במטפל אישי בבית של המטופל, וכמובן במקום עצמו שיכול להיות בעל תנאים שונים בין אם מדובר בבית ובין אם מדובר בבית אבות. לכן חשוב מאוד לבדוק מה תנאי העבודה במקום אליו אתם מועמדים לעבודה וכמובן לזכור כי תמיד יש לכם עבודה בתחום, וגם השכר לא רע בכלל.