אודות טקס קבורה וכיצד עורכים אותו
מוות של אדם קרוב, תמיד מלווה בכאב רב, ולצד הכאב הזה – עלינו לדאוג לנושאים רבים מספור, לכתוב ולפרסם מודעות אבל, להודיע לקרובים ולחברים, וכמובן – לארגן את טקס הקבורה. עבור רבים מאתנו, זו הפעם הראשונה שבה אנו לפתע מוצאים את עצמנו בנקודה שבה עלינו לנהל טקס שלם, עם כאב נפשי שאיננו פשוט כלל. חשוב מאד כמובן להבין, כיצד נערך טקס הקבורה, מהם השלבים השונים שלו, וכמובן להבין האם יש הבדלים בין סוגי הטקסים השונים. שימו לב כמובן, כי הטקס מתנהל בהנחה שיש תהליך של קבירה – כיום יש אנשים אשר מצווים כי לאחר מותם גופתם תישרף, אך הרוב, עדיין בוחר בקבורה לאחר המוות, או שמשפחתם מעדיפה כך.
סוגי הטקסים והדרך שבה הם מתבצעים
- כיצד מתנהל טקס דתי? – רוב טקסי הקבורה בישראל, הם טקסי קבורה דתיים, שמנוהלים ע"י חברא קדישא, וכפופים להלכות ולמסורות של היהדות האורתודוכסית. הטקס מתחיל בדברי הרב שמציין את שמו של הנפטר, ומשם עוברים לקריאת קדיש – ילדיו של הנפטר, או אחיו. נהוג בחלק מהקהילות כי גם הנשים יוכלו לקרוא קדיש על הקרוב שלהן שנפטר. שימו לב כי יש מקרים שבהם אי אפשר לקרוא קדיש – משום שמדובר על מועדי שמחה של חגי ישראל, ולעתים משתמשים בטקסטים אחרים מן המסורת. במידה והמשפחה היא ממוצא אשכנזי זהו גם השלב שבו קורעים חתיכה מהבגד (אם זו משפחה ממוצא ספרדי – קריעת הבגד היא בסוף). לאחר קריאת הקדיש אפשר לקרוא הספדים, במידה והמשפחה מעוניינת בכך. לאחר מכן, מובילים את הנפטר עד למקום הקבר, כאשר כלל האבלים הולכים בשיירה. בשלב הבא מקריאים שוב קדיש, מקריאים את קטעי צידוק הדין – כל עדה לפי בחירתה. מטמינים את הנקבר באדמה ומכסים את הקבר. לאחר שלב זה, נהוג להניח אבן על הקבר, ולהגיד "זכור כי עפר אנחנו".
- כיצד מתנהל טקס אזרחי? – לא יהיה נכון בהכרח לקרוא לזה טקס חילוני, כי מדובר פשוט על כל טקס שלא מנוהל לפי הסדר היהודי-אורתודוכסי. כאן כמובן, יש אפשרויות פתוחות הרבה יותר. אפשר לשלב טקסטים דתיים ומסורתיים אם רוצים בכך – וישנם גם אנשים שמשלבים בטקס החילוני את קריאת הקדיש, ומסורות דתיות נוספות. כאן יש מקום להספדים, וכמובן לעוד מסורות שונות – השמעת שירים, נגינה, ועוד. כאן גם אין חובה שאיש דת ינהל את הטקס, והמשפחה יכולה לעשות זאת בעצמה, או לשכור את שירותיו של מנחה טקסים חיצוני. גם הנשים יכולות לקחת חלק פעיל בטקס שכזה.
לבחור את הדרך שלכם
יש מקרים שבהם אתם תרצו לנהל את טקס הקבורה בשיטה המסורתית-אורתודוכסית, ואילו יש מקרים שבהם, תרצו את הנוהל האזרחי דווקא. יש לקחת בחשבון שבעוד שתחומים כמו פרסום מודעות אבל הם אחידים, הרי שניהול טקס קבורה יכול להשתנות מאד, ואם אתם בוחרים בקבורה אזרחית – יש גם להיערך לכך בהתאם.