זיהום במאגרי מים משפיע בצורה שלילית על צמחיה, בעלי חיים ובני אדם. בנוסף, הזיהום עלול להאיץ התפתחות בקטריות ולגרום תחלואה. בטווח הארוך, הזיהום מונע את הגישה למים נקיים ולכן מצמצם את מאגרי האנרגיה והמשאבים
ההשלכות המיידיות של זיהום במאגרי מים הן סכנה לבני אדם ולמי שמשתמש בהם. אם המים מזוהמים, זה אומר שאי אפשר להשתמש בהם כדי להתרחץ, לשטוף כלים או לנקות את הבית. מטבע הדברים, מים כאלה גם מהווים סיכון לבני אדם ועלולים להאיץ התפתחות של בקטריות בצנרת. עם הזמן, ההשלכות של זיהום במאגרי מים כוללות פגיעה בצנרת ונזקים בלתי הפיכים.
השלכות של הזיהום על הסביבה
היבט אחר בהשלכות של זיהום במאגרי מים כולל התייחסות להשפעה שלו על הסביבה. בטווח הקצר, מאגר מים מזוהם מונע צמיחה של פרחים ועצים. בטווח הבינונית, הזיהום גורם נזקים לבעלי חיים שמגיעים אל מאגר המים. במקביל, מאגרי מים מזוהים מעודדים הופעת חיידקים ונגיפים שעלולים בתורם להשפיע גם על בני אדם, גם על הסביבה והצמחייה וגם על האדמה ועל בעלי חיים רחוקים.
הקשר בין תחלואה וזיהום במאגרי מים
אסור בשום פנים ואופן להשתמש במאגר מים מזוהם. אם מזהים כל סוג של זיהום במאגרי מים, הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להספיק לצרוך מתוכו את המים. לכן הזיהום מונע את הגישה למים נקיים ומונע מכל אחד ואחת מאיתנו את הגישה אל אותם מאגרי אנרגיה ומשאבים. אם המאגר מזוהם ואי אפשר להשתמש בו, זה אומר שיש פחות מים שמתאימים לשתייה, לרחצה, לשטיפה ולשמירה כללית על היגיינה ויש לבצע חיטוי למאגר המים.
סתימות, תקלות ובעיות בצנרת
בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא פשוט לזהות את הזיהום במאגרי מים אלא אם משתמשים בידע מקצועי ובכלים מתאימים. הסיבה לכך היא שהזיהום עלול להתפתח ולהיות בולט מבחינת ריח ומראה רק כאשר הנזק כבר בלתי הפיך. עם זאת, לכל אורך הדרך ניתן לראות גידול במספר הבעיות שגורמות סתימות ותקלות. אז אם הצנרת פועלת פחות טוב לעומת העבר, כנראה שהגיע הזמן לתאם בדיקה של מאגרי המים.
פגיעה בחוסן של המערכת האקולוגית
כאשר מאגרי מים מזדהמים ואז משפיעים על הצמחייה, על בעלי חיים ועל בני אדם, מתרחשת פגיעה בחוסן של המערכת האקולוגית. כל רכיב במערכת האקולוגית הוא קריטי, לכן הפגיעה היא היקפית ורחבה.
סיבות שגורמות למאגרי מים להזדהם
היכרות עם ההשלכות של מאגר מים מזוהם היא רק חלק מתוך מערכת שיקולים רחבה יותר. כך למשל מומלץ להשתמש בשיטה של מניעה, או לכל הפחות להכיר את הסיבות שגורמות למאגר להזדהם מלכתחילה. בהקשר הזה, אפשר להצביע על כמה סיבות מרכזיות שחוזרות על עצמן גם במאגרי מים פרטיים שנמצאים על גגות של בנייני מגורים משותפים וגם במאגרי מים מוסדיים או ציבוריים:
- המאגר אינו הרמטי
- בעלי חיים נכנסים למאגר או שותים ממנו
- לשלשת ציפורים גורמת להתפתחות תחלואה ליד המאגר
- המאגר לא נבדק ולא עבר חיטוי
מניעת ההשלכות השליליות של זיהום במאגרי מים
החדשות הטובות הן שיש כיום מספיק כלים שאותם ניתן לאמץ על מנת למנוע את ההשלכות השליליות של זיהום במאגרי המים השונים. ראשית, צריך לקרוא לאיש מקצוע שמוסמך מטעם משרד הבריאות לבצע את הבדיקה ואת החיטוי. שנית, יש להקפיד להיצמד להוראות החוק ולערוך ביקורת וחיטוי אחת לשנה. כמו כן, צריך לזכור שמאגרי מים קיימים בכל מבנה עם מעל 5 קומות ולכן השירות שכיח ונגיש.