שימור פוריות מאפשר לנשים רבות שמעוניינות לדחות את ההיריון שלהן בכמה שנים מסיבות שונות, לשמור את המטען הגנטי שלהן למועד עתידי. כפי שידוע, כמות הביציות בקרב נשים פוחתת במרוצת השנים וכמו כן, איכותן תפחת עד שבשלב כלשהו לא יתבצע יותר יצור ביציות. כתוצאה מכך תצטמצם גם היכולת להיכנס להריון באופן טבעי. כיום, כל אישה יכולה לשמר את הפוריות שלה בשלוש דרכים – בצורה של הקפאת ביציות, על ידי שימור עוברים או בעזרת הקפאת שחלה שלמה המכילה ביציות. כך הן שומרות לעצמן את הזכות להרות במועד שנכון לה ולצד זה להגדיל את הסיכוי להשגת הריון תקין בעתיד.
סיבות רפואיות לשימור פוריות
ישנן סיבות רפואיות להקפאת ביתיות אצל האישה כגון מחלות ובעיות פוריות:
- בשנים האחרונות, עלה בצורה דרמטית אחוז ההחלמה ממחלה ממארת כמו סרטן, בה נשים רבות נחשפות לטיפול הקרנתי וכימותרפי. בהתאם לזאת, נאלצות נשים רבות לחיות עם העובדה שכל הטיפולים הללו עלולים לפגוע בשחלות, בטיב הביציות ובכלל באיכות הפוריות שלהן. ומכיוון שכל אישה מחזיקה במאגר קבוע של ביציות שאינו יכול להתחדש כל חייה, תהיה חשיבות רבה לשמירה על פוריותה באחת הדרכים בהן היא תבחר בטרם תיחשף לכל אותם טיפולים.
- סיבה רפואית נוספת הינה בקרב נשים שנמצאות בסיכון מוגבר לבלות מוקדמת, כגון נשים שהן נשאיות של ה-X השביר, סובלות ממחלה אוטואימונית ועוד.
- במקרים בהן טיפול בהפריה חוץ – גופית קיים לבן הזוג קושי במתן דגימת זרע או שיש לו ספירת זרע ירודה ביחס למה שהייתה לו בעבר.
- במקרים שיש לנשים תגובה שחלתית לא תקנית.
- נשים שמתכננות לעבור כריתה של שחלה מאחר והן נשאיות של הגן – BRCA.
תהליך הקפאת ביציות מבחירה
נשים בטווח הגילאים בין 31 עד גיל 42. הרבה נשים עסוקות בטיפוח קריירה או שהן טרם מצאו לעצמן בן זוג. יש נשים שמסיבות כאלה ואחרות, מעוניינות לדחות את ההיריון בכמה שנים. יחד עם זאת לא לפספס את תקופת פוריותן. במקרים אלה הן יכולות לעבור הליך של הקפאת ביציות, כשבעתיד הן תוכלנה לעשות שימוש בהן. כיום כל אישה יכולה לעבור תהליכי פוריות ושימוש בביציות המוקפאות שלה עד גיל – 54.
הקפאת ביציות
תהליך הקפאת ביציות מבוסס על הוצאה של ביציות מגופה של האישה בעזרת גירוי הורמונלי. מהלך הטיפול יארך בממוצע שבועיים ובמהלכו תידרש האישה להזריק הורמונים ולהיות במעקב אחר התפתחות הזקיקים בשחלה. במועד שייקבע לה היא תעבור הליך שאיבת ביציות שכרוך בהרדמה כללית קצרה. הביציות שישאבו יוקפאו ויאוחסנו בחנקן נוזלי. בעת שהאישה תחליט על הריון, יופשרו הביציות ויופרו בזרע של בן הזוג שלה. העובר יושתל ברחמה.
הקפאת עוברים
שימור פוריות על ידי הקפאת עוברים נעשה במקרה בו האישה חלתה ותרצה להרות מהזרע של בן זוגה. זה ניתן כל עוד המחלה ממנה היא סובלת מאפשרת לה לעבור השראת ביוץ. זאת גם מההיבט של הזמן הנדרש, וגם מההיבט לטיפול ההורמונלי אליו היא נחשפת.
הקפאת שחלה
הוצאת רקמת השחלה מהגוף של האישה, תתבצע בהרדמה מלאה באמצעות הליך שמוכנה – לפרסקופיה. השחלה עם הביציות שעליה, תועבר למעבדה להקפאה בחנקן נוזלי לזמן לא מוגבל. מחקרים מוכיחים, כי הקפאת שחלה חזרה בגוף של האישה היא דבר אפשרי, והיא חוזרת לתפקד בצורה חיונית ותקינה.