רצף המילים "חשבון בנק מוגבל" נשמע מרתיע למדי ועבור רבים מאיתנו הוא גם נדמה כדבר מה נדיר שאיננו עלול להתרחש בסבירות גבוהה אצלנו. עם זאת, לעתים מצבים כלכליים שונים יכולים להביא אותנו אל עבר הטלת סנקציות מטעם הבנק. חוב לבנק, אי תשלום המשכנתא ועוד, כל אלו יכולים להוביל לחזרתם של שיקים, איך כל זה מתקשר לחשבון בנק מוגבל? במאמר הבא נסקור בהרחבה את המשמעויות של המושג.
ההגדרה על-פי בנק ישראל
בכפוף להגדרותיו של בנק ישראל, חשבון בנק מוגבל הוא חשבון אשר לאורך שנה אחת, חזרו מתוכו עשרה שיקים שונים. במצב זה, הבנק מתחיל בהטלת סנקציות כאשר החשבון איננו יכול להפיק שיקים יותר. מדובר במצב בעייתי בעיקר עבור בעלי עסקים המסתמכים על טכניקה זו בכל הנוגע לתשלום עבור ספקים שונים.
מתי כדאי לחשוש?
בעיקרון אפשר תמיד לפנות אל עורך דין המתמחה בחשבונות בנק מוגבלים על מנת שימצא את עמק השווה מול הבנק עם פתרונות יצירתיים. עם זאת, רבים אינם ממהרים לפנות לקבלת ייעוץ משפטי ופשוט ממשיכים לקיים את שגרת חייהם. הסטטוס אל מול הבנק עלול להחמיר, כאשר בתוך פחות משלוש שנים, חוזר המצב חלילה. אז מעלה הבנק מדרגה ורואה במגבלה ככזו שיש להטילה בכל חשבונות הלקוח. המשמעות היא שבעוד שחשבון בנק מוגבל רגיל מתבסס רק על חשבון הלקוח בבנק הנוכחי, הרי שבמגבלה הבאה, הסנקציות מחריפות ועוברות ליתר החשבונות.
מומלץ תמיד לנסות שלא להגיע למצב זה ולזהות את האפשרויות למעידה בתשלומי השיקים מבעוד מועד. הבנקים השונים בודקים את מצב החשבונות המקבילים של הלקוחות ואם הם מזהים מגבלה שכזאת, אז הרי שהם אינם ממהרים למכור את מוצריהם הפיננסים השונים דוגמת מתן אשראי.