עם הגיל, הגוף שלנו עובר שינויים טבעיים רבים. השרירים נחלשים, העצמות הופכות פגיעות יותר, ומפרקים עשויים להתנוון. שינויים אלו יכולים להוביל לקושי בתנועה, כאבים ואף ירידה באיכות החיים.
אבל אל דאגה! פיזיותרפיה יכולה לעזור!
פיזיותרפיה היא טיפול/ סדרת טיפולים פיזיים המיועדים לשיפור התנועה, הכוח והיציבה. טיפול זה יכול לסייע לקשישים להתגבר על קשיי תנועה, להפחית כאבים ולשפר את איכות חייהם.
מה כוללת פיזיותרפיה לגיל השלישי?
- שיקום לאחר ניתוח או פציעה: פיזיותרפיסטים מסייעים למטופלים לחזור לתפקוד מלא לאחר ניתוח או פציעה, באמצעות תרגילים וחיזוק שרירים.
- טיפול בכאבים: פיזיותרפיסטים עשויים להקל על כאבים שמקורם בבעיות שרירים, מפרקים או עצבים, באמצעות טכניקות טיפוליות שונות.
- שיפור שיווי משקל וקואורדינציה: ירידה בשיווי משקל וקואורדינציה, עלולה להגביר את הסיכון לנפילות. פיזיותרפיסטים מלמדים תרגילים לשיפור שיווי המשקל והקואורדינציה ובכך מפחיתים את הסיכון לנפילות.
- חיזוק שרירים: שרירים חלשים יכולים להקשות על ביצוע פעולות יומיומיות. פיזיותרפיסטים מלמדים תרגילים לחיזוק שרירים, וכך משפרים את יכולת התפקוד של המטופל.
- שיפור טווחי תנועה: קישיון במפרקים עלול להגביל את טווחי התנועה. פיזיותרפיסטים מבצעים טכניקות טיפוליות שונות לשיפור טווחי התנועה, וכך מאפשרים למטופל תנועה קלה ונוחה יותר.
- הדרכה לשימוש בציוד עזר: פיזיותרפיסטים יכולים להדריך את המטופל בשימוש בציוד עזר, כגון מקלות הליכה, הליכונים, וטורים וכסאות גלגלים ובכך לסייע לו בתנועה ובפעילות יומיומית.
ציוד פיזיותרפיה ושיקום לגיל השלישי:
בנוסף לטיפול פיזיותרפי, קיים מגוון רחב של ציוד משלים עבור פיזיותרפיה ושיקום, העשוי לסייע לקשישים לשמור על תנועה ועצמאות בשגרת יומם. ציוד זה כולל:
- מקלות הליכה וקביים: מקלות הליכה וקביים, יכולים לסייע בהליכה יציבה ובטוחה יותר, להפחית כאבים ולשפר את היציבה.
- מכשירים לחיזוק שרירים: מכשירים אלו משמשים לחיזוק השרירים בבית, ללא צורך בפיקוח של פיזיותרפיסט, למשל מזרני תרגול, משקולות יד ועוד.
- אביזרים לשיפור שיווי המשקל: אביזרים אלו משמשים לשיפור שיווי המשקל ולמניעת נפילות, למשל: גומיות התנגדות, כדורי פיזיותרפיה ועוד.
אביזרי עזר לגיל השלישי – ציוד להליכה והתניידות:
בנוסף לציוד פיזיותרפיה לקשישים וציוד שיקום, קיימים אביזרי עזר רבים שיכולים לסייע לקשישים לשמור על עצמאות ותנועה בבית. אביזרים אלו כוללים:
- עזרים למקלחת ושירותים: ידיות אחיזה מסוגים שונים הממוקמים על הקירות בהתאם לצורך, בעיקר ליד השירותים (אסלה) המאפשרים לקשיש לקום לבד, במקלחון ידיות אלו משמשות גם לצורך ניידות עצמית ותמיכה. הגבהה לאסלה על מנת לאפשר ישיבה נוחה יותר, כסא רחצה ושירותים משולב יחד לקשישים מוגבלי תנועה.
- עזרים להליכה: מקלות הליכה, הליכונים (רגילים או פנאומטים), רולטורים (הליכון משולב עם כיסא) ובנוסף גם קולנועית חשמלית.
- עזרים לקימה / ישיבה: חגורות / רצועות הקשורות את המטופל הקשיש למסגרת המיטה ומסייעות לקשיש להיכנס/לצאת מהמיטה ומעקות המותקנים על המיטה ומסייעים לקימה.
חנויות לגיל השלישי
חנויות לגיל השלישי, הן כאלה המתמחות בייעוץ ומכירת מוצרים וציוד עזר עבור גיל השלישי. בחנויות אלו ניתן למצוא את העזרה האידיאלית עבור בחירת והתאמת ציוד פיזיותרפיה ושיקום ועבור קבלת מידע אודות אביזרי עזר לגיל השלישי ולבעלי מוגבלויות שונות גם מקרב קבוצות גיל אחרות (שאינם משתייכים לגיל השלישי). מגוון הציוד בחנויות אלו, כולל: ציוד פיזיותרפיה ושיקום, אביזרי עזר להליכה, מוצרים לשיפור איכות החיים (למשל פריטים הנוגעים ל"משק בית", כמו: מגשי אכילה, מגביהי אסלה, כפות לסיוע בנעילת נעליים ועוד.
לסיכום
פיזיותרפיה בימינו אנו, היא לא עבודה עם פצועים לאחר ניתוח ו/או פציעת ספורט/ תאונה (בעבודה או בתאונת דרכים). היא הפכה גם לכלי חשוב בשיקום והתמודדות עם האתגרים המיוחדים שמביא עימו הגיל השלישי. באמצעות ציוד פיזיותרפיה מתקדם וחנויות המתמחות, ניתן להבטיח חיים פעילים ואיכותיים גם בגיל השלישי. אז תפנו למקצוענים, תחפשו את הציוד המתאים והמשיכו לצעוד קדימה במסעותיכם לעצמאות ושיקום.
**חשוב לציין שמאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם פיזיותרפיסט מוסמך לפני תחילת כל תוכנית טיפול.