פרקט עץ יכול להיות גושני או תלת שכבתי. היכרות עם ההבדלים בין סוגי פרקטים יכולה לעזור ללקוחות לחסוך בהוצאות, להתאים את הריצוף לחלל הפנים וליהנות ממראה דקורטיבי לאורך זמן
פרקט עץ הוא פתרון ריצוף הנפוץ בבתים פרטיים, משרדים וחנויות. בקטגוריה של פרקט עץ ניתן למצוא שני סוגים עיקריים של פתרונות ריצוף: עץ מלא ופרקט עץ שכבתי. פרקט עץ מלא מיוצר מגוש שלם של עץ אמיתי ובו כל פלטה עשויה מעץ לא מעובד. לעומת זאת, בפרקט עץ שכבות כל פלטה מורכבת מחיבור בין שכבות של עצים שונים. השכבה העליונה של פרקט תלת שכבתי היא מעץ מלא כמו אלון ודובדבן, בעוד השכבות מלמטה מורכבות מעץ אורן או עץ לבן המעורבב עם דבק ונסורת.
פרקטים שעשויים משכבות עץ מיוצרים בשתי שכבות, שלוש שכבות וחמש שכבות. פרקט תלת שכבתי הוא השכיח ביותר בעיקר בגלל שיקולי מחיר. באופן עקרוני, ככל שיש יותר שכבות בפרקט כך עולה הסיכוי להתנתקות בין הקורות. המחירים של הפרקט מחושבים לפי מטר מרובע והם לא כוללים התקנה. הגימור של הפרקט הוא שכבת לכה או שכבת שמן וההבדלים הם במחיר, בעמידות ובמרקם.
מתי מומלץ להתקין פרקט תלת שכבתי?
ההבדל העיקרי בין פרקט תלת שכבתי לבין פרקט עץ גושני הוא כאמור במספר השכבות המשמשות לייצור הפרקט. עם זאת, הבדל גדול יותר יש בין פרקט טבעי מן הסוג הזה לבין פרקט למינציה. כאן כבר מדובר על פערים משמעותיים הנובעים מהמאפיינים של העץ הטבעי, לעומת המאפיינים של החומרים הסינתטיים המשמשים לייצור פרקט למינציה.
השאלה האם מומלץ להתקין פרקט עץ טבעי הבנוי משתיים, שלוש או חמש שכבות דורשת התייחסות למספר נקודות:
א. מסגרת התקציב – לקוחות בעלי תקציב מוגבל צריכים להשוות בין המחירים של סוגי פרקטים. בתקציב נמוך ניתן להסתפק בפרקט למינציה בעל עמידות של עד 10 שנים בלבד, בעוד בתקציב גבוה רצוי לתת עדיפות לפרקט גושני מעץ מלא שיכול להחזיק מעמד גם מעל 20 שנה. מסגרת התקציב קובעת לא רק את סוג הפרקט, אלא גם את אופי ההתקנה ואת גודל החלל בו היא מתבצעת.
ב. העדפה אישית – אי אפשר להשוות בין פרקטים מבלי להתייחס להעדפה אישית. יש כאלה שירצו להשקיע עשרות אלפי שקלים בריצוף מחדש של חלל הפנים עם פרקט גושני, לעומת אחרים שיחפשו אחר שביל הזהב בין שטיחונים, פרקט דו ותלת שכבי ופרקט מעץ מלא. העדפה אישית היא חלק בלתי נפרד ממערכת השיקולים של ריצוף חלל הפנים. יחד עם זאת, ניתן להתייעץ עם אנשי מקצוע ומעצבים כדי לשמוע רעיונות חדשים. רצוי גם לשאוב השראה מקטלוג עיצובים לפני שמחליטים עם איזה פרקט לרצף את החלל.
ג. מגע – פרקט עץ מספק תחושה נעימה שלא ניתן להשיג עם פרקט למינציה. מהבחינה הזו, היתרון של פרקט תלת שכבתי הוא שהשכבה העליונה שלו היא מעץ טבעי. מבחינת מגע קשה לחוש בהבדלים בין פרקט שכבתי לבין פרקט גושני. הלקוח יכול מצד אחד לחסוך בהוצאות ולשלם פחות על עץ המורכב משכבות שונות, אך מצד שני ליהנות ממגע נעים של העץ הטבעי בשכבה העליונה.
מומלץ להתקין פרקט תלת שכבתי אם רוצים לשמור על מסגרת התקציב ועדיין להבטיח מגע נעים ברחבי הבית, במשרד או חלל הפנים. כדאי להביא בחשבון שיקולי העדפה אישית ולהשוות בין פרקטים. רצוי להתייעץ עם אנשי מקצוע ולהתאים את הפרקט לאופי השימוש בחלל ולמספר הנפשות.