צו ירושה מוציאים כשר אדם שנפטר הותיר אחריו נכסים וכספים שעליהם לעבור חלוקה בין יורשיו, ולא הותיר צוואה. כאשר הדבר לא הוסדר מראש על ידי צוואה, יש להוציא צו ירושה ברבנות או דרך הרשם לענייני ירושה. צו זה מהווה מסמך משפטי שקובע מיהם היורשים החוקיים ובאיזה אופן העיזבונות יחולקו ביניהם. להלן כל מה שצריך לדעת על הליך חשוב זה.
מי רשאי להוציא צו ירושה?
כל אדם יכול להוציא בקשה לצו ירושה (בני משפחה או צד שלישי כלשהו). ניתן לעשות זאת אצל רשם הירושות (המסגרת האזרחית) או בבית הדין הרבני. הגשת הבקשה מתבצעת תוך הגשת טופס מתאים בערכאה המשפטית הנבחרת ותשלום אגרה. לאחר מכן הדבר מפורסם בעיתונות היומית. במידה וחלפו 15 ימים מיום הפרסום על הגשת הצו ולא הוגשה בקשה להתנגדות, הרי שנשלחת הזמנה מטעם הערכאה המשפטית להגיע לדיון לצרכי הכרעה.
צו ירושה ברבנות לעומת המערכת האזרחית
קיים הבדל מהותי בין פסיקה לגבי צו ירושה ברבנות לבין הערכאה האזרחית שדנה בנושא. ההבדל בין 2 הערכאות הוא שבית הדין הרבני נשען גם על דיני התורה בפסיקותיו ויש לקחת זאת בחשבון. למשל, הערכאה האזרחית נוטה לחלק את הירושה באופן שווה בין כל הילדים של הנפטר. בית הדין הרבני לעומת זאת מעניק יותר אחזים לבכורים. כאשר ישנן גם בנות במשפחה, הן על פי רוב מקבלות מזונות.
עוד דוגמא להבדלים בין שתי הערכאות היא בכל הקשור לאלמן ולאלמנה. על פי בית הדין הרבני כאשר האישה נפטרת, הבעל הוא זה שיורש את עזבונותיה. כאשר הבעל נפטר, האישה היורשת תקבל רק את מלוא כתובתה. בערכאה האזרחית לעומת זאת גם האלמן וגם האלמנה יורשים בדרך כלל 50% מהעזבונות ואילו הילדים מקבלים את הנותר שווה בשווה. צו ירושה יועלה בדרך כלל לדיון כאשר כל הנוגעים בדבר מסכימים על כך. במידה ובפרק הזמן החוקי הוגשה התנגדות למימוש צו הירושה, הדיון יתנהל בערכאה בה הטופס הוגש לראשונה.
להיעזר בעורך דין שהוא גם טוען רבני
לאיזו ערכאה משפטית לפנות בבקשה להוציא צו ירושה? ומה עושים במקרה של התנגדות על ידי אחד מבני המשפחה או צד שלישי? קונפליקטים מהסוג הזה ועוד רבים אחרים רווחים מאוד בין כותלי הערכאות המשפטיות לאחר פטירתו של אדם. על כן, חשוב מאוד להסתייע בשירותיו של עו"ד המתמחה בדיני משפחה על מנת לתכנן את האסטרטגיה הטובה ביותר לקיום צו הירושה. התקשרות מומלצת עוד יותר היא מול עו"ד שבנוסף לכל הוא גם טוען רבני. זאת במידה והחלטתם להוציא צו ירושה ברבנות ולא בערכאה האזרחית. טוען רבני מסוגל לתת ייעוץ וייצוג טובים יותר אל מול הדיינים. זאת משום הבקיאות הרבה שלו הן בחוק האזרחי והן בהלכות התורה. עניין זה ישפר את סיכוייכם לזכות בפסיקה לטובתכם.