אסור לחברת החשמל לחבר בניין לחשמל בלי לקבל היתר בנייה או אישור מאת הוועדה המקומית לתכנון ולבניה. לכן כדי להזמין חיבור חשמל זמני לפני או אחרי טופס אישור אכלוס, צריך להקפיד על התנהלות בירוקרטית נכונה מול הרשויות
הזמנת חיבור חשמל זמני מתבצעת בפועל מול חברת החשמל. בשביל לבצע את החיבור, יש צורך בהזמנת נציג רשמי של חברת החשמל שגם יידע כיצד לבצע את הפעולה ברמה הטכנית וגם יכיר את לשון החוק ברמה הבירוקרטית. לכן, את עיקר העבודה אמורים בעלי הנכס לבצע עוד לפני שהם יוצרים קשר עם חברת החשמל וכדי לקבל את האישורים הרלוונטיים מצד הרשויות.
קודם כל, חשוב לדעת שאסור לחברת החשמל לבצע אף סוג של חיבור בניין לחשמל בלי אישורים של הרשויות. אבל בעוד אישור אכלוס, שמכונה גם טופס 4, מעיד על כך שהבנייה הסתיימה ושהרשויות אישרו לקבלן לאכלס את הדירות – המטרה בחיבור חשמל זמני היא בדרך כלל לעשות את זה עוד לפני קבלת טופס 4.
כך מקבלים טופס 2
השלב הראשון בהזמנת חיבור חשמל זמני לבניין הוא להגיע אל מחלקת ההנדסה ביישוב, בעיר או במועצה המקומית. מטרת הפגישה עם נציגי מחלקת ההנדסה היא בשלב הזה לחתום ולבקש טופס 2, שהוא בפועל טופס בקשת חשמל זמני שכולל גם את כתובת הנכס וגם את פרטי המבקשים. לאחר מכן, אמורים ברשות להחתים בעצמם את כל הגורמים המוסמכים ובהם ראש העיר או גורם מטעמו מהנדס העיר או גורם מטעמו וכן הלאה.
אחרי שכל הגורמים במועצה המקומית חותמים על הטופס, נציגי מחלקת ההנדסה יוצרים קשר עם בעלי הנכס ומבקשים מהם להגיע כדי לאסוף אותו. בשלב הזה כדאי להחתים גם חשמלאי פרטי על הטופס, כי ללא חתימה שלו לא יקבלו את האישור בחברת החשמל. אם גם נציגי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה או נציגי מחלקת ההנדסה וגם החשמלאי הפרטי חתמו על הטופס – אפשר להתקדם ולהגיש אותו לחברת החשמל.
התנהלות נכונה מול חברת החשמל
הדרך להזמין חיבור חשמל לבניין היא להציג בפני נציגים של חברת החשמל את טופס 2 כאשר הוא חתום. אבל במקביל להיבט הבירוקרטי הזה של התנהלות מול הרשויות, יש משמעות לאופן שבו מבצעים את ההכנות בבניין עצמו. זהו ההיבט הטכני של הזמנת חיבור חשמל זמני לבניין והוא מבוסס על מספר פעולות:
א. לוח חשמל זמני – נציג של חברת החשמל אמור להגיע ולחבר את הבניין למערכת החשמל, אבל הוא לא אמור להביא איתו את ציוד הקצה ששייך לצד שלכם. לכן, הפתרון הוא לרכוש מבעוד מועד לוח חשמל ובמידת הצורך להתייעץ עם חשמלאי פרטי לגבי הדגם שהכי מתאים עבור המבנה, הדירה או הבניין.
ב. התאמת ארון מתכת – יש מקרים שבהם בחברת החשמל מחייבים שימוש בארון מתכת. זה לא תמיד ככה וצריך לבחון כל מקרה לגופו, אך גם פה מדובר על שיקול משמעותי שיכול לקבוע האם אכן נציג של חברת החשמל יסכים לבצע את החיבור של חשמל זמני או לא.
ג. ביטון הצנרת – חשוב מאוד לבדוק שהצנרת שיוצאת מתוך ארון החשמל הזמני אכן מבוטנת עד לפילר החשמל. בלי ביטון כזה יהיו השלכות בטיחותית, אז אולי חברת החשמל תעכב את החיבור.
לסיכום, ההיבט הבירוקרטי והטכני מרכיבים יחד את חיבור החשמל הזמני. לכן הפרוצדורה מעט שונה וצריך לקבל אישור מיוחד מאת הוועדה המקומית לתכנון ולבניה, שהוא טופס 2.