כאשר נשים עוברות הפלה חוזרת, הן עוצרות לבדוק מה לא עובד – מדוע התהליך נקטע ומתיר אותן כאובות, כעוסות ועם לא מעט סימני שאלה, ופה אנו מבקשים להסביר שמאחורי הפלות חוזרות יושבות לא מעט סיבות, כאשר בין היתר גם מחלת הצליאק עשויה להתגלות כמוקד הבעיה. מהו אם כן הקשר, האם קיימים תסמינים ומה ניתן לעשות בנידון? כל המידע מוגש לכן כאן:
לא רק מחלת ילדות
ראשית נציין שלעומת מה שנהוג לחשוב, מחלת הצליאק אינה בהכרח מחלת ילדות, אלא גם נשים מעל לגיל 40 יכולות יום אחד לגלות שהסיבה שהן מרגישות בתקופה האחרונה ללא כוח ואנרגיה בעצם נעוצה במחלה, ואם נבחן מה מספרים הנתונים, נמצא שאחד מכל 150 איש נמצא כחולה בצליאק. מהי אם כן המסקנה? ובכן אם אכן מתעורר חשד, ולו בעקבות שילוב של כמה מהתופעות שתיכף נציין, הרופא נדרש לשלול זאת באמצעות הפנייה לבדיקת דם פשוטה. באמצעות בדיקת דם ניתן לקבל תשובה החלטית ויחסית מידית, כך שאין כל סיבה לא לבדוק זאת לפני הכניסה להריון הבא.
שילוב של סימנים שמצריכים להאיר נורה אדומה:
- דיכאון
- פגיעה בקואורדינציה
- מחסור בוויטמין B
- כיבים בפה
- עייפות לא מוסברת
- בחילה/עצירות/שלשול
- פריחה בעור מסוג דרמטיטיס הרפטיפורמי
האם מחלת הצליאק מובילה להפלות?
מהו אם כן הקשר שבין הפלות חוזרות למחלת הצליאק? ובכן מחלה זו עשויה להוביל לבעיה בקרישת הדם, כך שעשויה להיווצר בעיה באיכות הדם שנע לכיוון הרחם, ואם אכן זהו המצב העובר ללא ספק נמצא בסכנה. עוד ראוי לדעת שמחקרים מצביעים על קשר בין המחלה לבין עיכוב בצמיחת העובר, וזאת בעקבות מחלת המעי הדק שפוגעת באיכות ספיקת המזון.
לא רק נשים
חשוב לדעת שבעוד שמחלת הצליאק עשויה להוביל לבעיית הפלות חוזרות, גם עבור הגברים שבחבורה מחלה זו עשויה להוות סיכון בתחום הפוריות. אי לכך אם זוג מתקשה להיכנס להריון מוטב ששני הצדדים יעברו בדיקה. אומנם לא מדובר בבדיקה הראשונה שנחשוב עליה כאשר מבחינים בבעיה להיכנס להריון, אך אם קיימים סימנים בהחלט הגיוני להיות ערים ואחראיים. עוד ראוי לציין שאם אכן חולים בצליאק, פשוט צריך להקפיד על דיאטה ללא גלוטן, ופה נחדד שתזונה זו בהחלט יודעת לספק כל מה שאישה הרה צריכה וכל מה שהעובר צריך כדי לגדול ולהתפתח בצורה בריאה.
הדיאטה שמהווה פתרון מנצח
אם רק נשים שנמצאות בהריון ולוקות בצליאק ישמרו על דיאטה נטולת גלוטן הן ישיגו 3 מטרות חשובות: שיפור מצבה של רירית המעי הדק ושיפור בסממני המחלה, כך ששני פרמטרים אלו מובילים ליתרון המשמעותי מכל: מזעור הסיכויים להפיל. אי לכך נהוג שנשים שעומדות לעבור הפרייה חוץ גופית ראשית עוצרות לעבור בדיקת נוגדנים למחלה. כמו כן, כיום הגישה לעשות בדיקת צליאק כאשר מאובחן מצב של הפלות חוזרות מאוד נפוצה, ובטח שגישה זו מומלצת לפני שפונים לתהליכים מורכבים ויקרים כגון הפרייה חוץ גופית או טיפולים הורמונליים.
ערנות לצד מודעות
לסיכום נציין שמדהים לגלות שלא מעט נשים שסובלות מסימפטום הפלות חוזרות כלל לא חולמות שהפתרון כה נגיש, וזאת כי אם רק עולים על מוקד הבעיה בזמן ומקפידים על תזונה נכונה, הרי שפשוט מאוד ניתן להבטיח הריון תקין או לכל הפחות הריון שלא ייפול בשל צליאק. כמו כן, אם ניגש למאגר הנתונים, נמצא ש-3% מאותן נשים שסובלות מהפלות חוזרות אכן לוקות בצליאק, וראוי לחדד שצליאק עשוי להוביל למגוון בעיות נוספות. שנסכם? אם רק עולים על הבעיה בזמן ומתאפסים מבחינת תזונה, ניתן להתחיל הליך הריון בצורה מודעת ורגועה. בהצלחה!