מחזור יכול להתבצע בבית או במפעלים ייעודיים. למרות שבשני המקרים המטרה דומה, התוצאות עצמן שונות לגמרי. בנוסף, חשוב להתאים את שיטת המיחזור לסוג הפסולת ולהביא בחשבון את ההבדלים בין פלסטיק, נייר וניילון
תהליך מיחזור פסולת שמתבצע בצורה מהירה, יעילה ותקינה יכול לתרום לאיכות הסביבה ולשפר את איכות החיים. בטווח הקצר, חשוב למחזר על מנת להראות דוגמא אישית לילדים וכדי להסביר להם עד כמה רגישה המערכת האקולוגית של כדור הארץ. בטווח הארוך, מיחזור חוסך בהוצאות ומאפשר ניצול טוב יותר של משאבי הטבע.
סוגים של מחזור פסולת
את המיחזור אפשר לבצע או בצורה עצמאית או בצורה מקצועית ותעשייתית. בפועל, ההבדל הוא בין מחזור פסולת בבית לבין מחזור של אותה פסולת בדיוק אבל במפעלים ייעודיים. אז בשני המקרים המטרה דומה והיא למחזר כמה שיותר פסולת בכמה שפחות זמן, אבל התוצאות שונות לגמרי. לכן, לא מספיק להכיר את החשיבות של המיחזור וכדאי גם לדעת איך לבצע אותה.
איך מבצעים מיחזור פסולת בבית?
הנה כמה דרכים שיכולים לעזור עם התהליך של מיחזור כל סוגי הפסולת בבית פרטי ובמעורבות בני המשפחה בלבד:
א. הפרדה בין סוגים שונים של פסולת – השלב הראשון בכל תהליך של מיחזור הוא להפריד בין סוגים שונים של פסולת. נכון להיום אין פתרון שמאפשר למחזר את כל סוגי הפסולת בעת ובעונה אחת, לכן הברירה היחידה היא להפריד. את ההפרדה מבססים על המאפיינים השונים של פסולת פלסטיק, נייר או ניילון.
ב. פעולת המיחזור לפי החומר הנבחר – מיחזור של פלסטיק נחשב מורכב יחסית אם מבצעים אותו בצורה עצמאית, אז לכן הפתרון הוא למצוא איך להשתמש בו בלי לשנות את המבנה ואת ההרכב. פעולה דומה אפשר גם לעשות עם ניילון כי יש פתרונות מיחזור לקישוט, עיצוב, הדבקה וכן הלאה. לשם השוואה, מיחזור של נייר אפשר בהחלט לבצע לגמרי גם בתוך הבית.
ג. שימוש חוזר בפסולת – רבים בוחרים לבסס את התהליך של מיחזור ביתי רק על שימוש חוזר בפסול. בשביל להשתמש שוב פעם בפסולת, צריך רק לנקות אותה ולהוציא ממנה את המזהמים. עם זאת, זו אופציה שרלוונטית לפסולת שהיא ממילא לא מזהמת.
מיחזור פסולת במפעל – איך זה עובד?
הדרך שבה מבצעים מחזור פסולת במפעלים כבר הרבה יותר מקצועית ואינטנסיבית. הסיבה לכך היא שבמפעלים שונים ברחבי הארץ קיים מכשור מתקדם, שמאפשר למחזר את הפסולת בתוך זמן קצר. בזכות יכולות המיחזור המתקדמות של המפעלים השונים, ניתן ליהנות מתהליך אפקטיבי שחוסך בהוצאות עבור כל התעשייה.
הפיקוח על המיחזור
הבדל נוסף בין מחזור בבית לבין מחזור במפעלים בא לידי ביטוי בפיקוח. בעוד על המחזור הביתי אין שום סוג של פיקוח וכל אחד יכול להחליט באופן עצמאי להתחיל או לסיים אותו, במפעלים יש רגולציה מטעם המשרד להגנת הסביבה. בין היתר, המטרה של הרגולציה היא לוודא שהמפעל מבצע את פעולת המיחזור על הצד הטוב ביותר ושאין שום סכנה לעובדים או לסביבה.
מיחזור של העירייה
אי אפשר לדבר על הבדלים בין סוגים שונים של מחזור בלי להזכיר את המעורבות של העירייה. נכון להיום, עיריות שונות בכל רחבי הארץ דואגות להציב פחי מיחזור לתועלת התושבים. הפחים האלה משמשים גם אנשים פרטיים שרוצים למחזר את הפסולת בבית או לכל הפחות לתרום לתהליך באמצעות הפרדה שלה, אך גם עבור המפעלים שלאחר מכן מקבלים את הפסולת כחומר גלם למיחזור הרבה יותר נרחב ומקצועי.
https://www.youtube.com/watch?v=L2LsgfwMnMI