ירושלים היא עיר הבירה של ישראל ומוקד עלייה לרגל עבור תיירים מכל רחבי העולם. יתרה על כך, לירושלים יש מעמד היסטורי שקשה לערער עליו ולכן היא גם מוכרת בקרב אנשי מקצוע מתחום האדריכלות והעיצוב. ההוכחה לזה היא המאפיינים המיוחדים של בתים בירושלים לעומת בתים בערים אחרות בארץ – אז הגיע הזמן להכיר אותם לעומק.
הכל מתחיל באבן הירושלמית
המאפיין הכי בולט של בתים בבירה הוא כמובן השימוש באבן גיר קשה שאף זכתה לכינוי "אבן ירושלמית". בפועל, מדובר על אבן שמצויה באזור הרי ירושלים ומשמשת לבנייה כבר מאות שנים. מבחוץ אפשר לזהות את האבן הירושלמית באמצעות הצבע שנע בין צהוב כהה לאדמדם, בעוד הרושם שהיא מעבירה הוא של מראה מחוספס וגס.
אלמנטים שמשלבים בין תרבויות
ירושלים היא עיר שבה אפשר לראות בצורה ברורה את השילוב בין אלמנטים שמגיעים מתרבויות שונות. בחלק מהבתים בירושלים יש למשל חזית עם אלמנטים מתקופת הרנסנס והבארוק, בעוד חלל הפנים מבוסס על סגנון עיצוב מודרני או כפרי. בין היתר, השילוב הזה בין התרבויות מחזק את מעמדה של ירושלים כעיר בעלת ערך היסטורי והוא גם הופך אותה למקור השראה מעניין עבור אדריכלים.
תקרות קמורות וקשתות אבן בבתים בירושלים
אי אפשר לדבר על המאפיינים של בנייה של בתים בירושלים בלי להזכיר את התקרות הקמורות ואת קשתות האבן. זהו כמובן לא מאפיין שיש בכל הבתים הפרטיים אלא רק בבתים עתיקים מהמאה ה-14 ואחורה, אך מדובר בהחלט על אלמנט שכדאי לשים לב אליו. חוץ מזה, מי שבונה בית פרטי או שוכרדירה יוקרתית יכול לנצל את חלל הפנים כדי להוסיף את אחד האלמנטים האלה.
חיבור לסביבה האורבנית של בתים בירושלים
בדור הנוכחי של עיצוב בתים בירושלים ניתן לראות את הדגש על חיבור לסביבה האורבנית. אם פעם התמקדו אדריכלים בניצול חומרי הגלם הטבעיים כדי להשיג פתרונות איטום ובידוד, הרי שכיום יש צרכים חדשים. צרכים אלו מקבלים ביטוי באופן שבו מתוכננת העיר ירושלים כולה – ובהתאם לכך הבתים הפרטיים מחוברים אל הכבישים המהירים, המדרכות ונתיבי התחבורה הציבורית שנמצאים באזורים הסואנים.