על פונדקאות באופן כללי, והחשיבות שלה עבור זוגות רבים
פונדקאות היא תהליך שהמטרה שלו היא פשוטה למדי, על אף שלא מדובר בתהליך פשוט כלל וכלל: היריון שמתבצע ברחם של אישה שאינה ההורים המיועדים של אותו הילד, כאשר לאחר הלידה הילד נמסר להורים המיועדים בהתאם להסכם בין שני הצדדים. התהליך הזה מתאפשר כמובן באמצעות הרפואה המודרנית, שהביאה לנו את האפשרות של הפרייה חוץ גופית, כך שזוג הורים שלא מצליחים להיכנס להיריון באופן רגיל מבצעים את ההפריה בתנאי מעבדה, כאשר העובר עצמו מוכנס לאם הפונדקאית לתקופת ההיריון. תהליך זה הוא אם כן בעל חשיבות גבוהה מאוד עבור זוגות רבים מאוד, ולא בכדי התחום הזה נמצא בכותרות לא מעט, לא רק עבור זוגות שלא מצליחים להיכנס להיריון אלא גם עבור זוגות חד מיניים והורים יחידים. בהקשר זה, חשוב להבין שישנם לא מעט מקרים בהם ההורים המיועדים חייבים או מעדיפים לפנות לאפשרות של פונדקאות בחו"ל על פני פונדקאות בארץ.
מתי נבחר לפנות לאפשרות של פונדקאות בחו"ל? עבור מי הדבר רלוונטי?
פונדקאות בחו"ל היא רלוונטית במספר מקרים ומצבים, וחשוב להבין כל אחד מהם היטב. המצב הראשון הוא כאשר החוק הישראלי המסדיר את תחום הפונדקאות לא מאפשר לכם לבצע תהליך זה בעצמכם. כלומר, אם מדובר בהורים חד-מיניים, בדגש על גברים הומוסקסואליים שלא יכולים להביא ילד משלהם בדרך אחרת, או אם מדובר בהורים יחידים או בכל סיטואציה אחרת שהחוק אוסר עליה – הרי שפונדקאות בחוץ לארץ היא המענה היחיד בתחום זה. בנוסף, ישנם מקרים בהם נעדיף לבצע את התהליך בחו"ל משום שפונדקאות בארץ היא יקרה למדי, והעלויות הכרוכות בה יכולות להכביד עלינו עוד לפני שמדברים על השכר שיכולה לדרוש האם הפונדקאית על פי חוק. לבסוף גם חשוב לציין שבישראל התהליך הזה הוא מסורבל מבחינה ביורוקרטית וחוקית, ויש מי שמעדיף לבצע אותו בצורה מהירה ויעילה יותר ביעד כלשהו בחו"ל, וכעת נבין בדיוק כיצד התהליך הזה מתבצע ביעדים אלה.
בניגוד למדינות רבות אחרות, פונדקאות בישראל מותרת ומוסדרת בחוק
יש לא מעט מקומות ומדינות ברחבי העולם, בהם פונדקאות היא אסורה על פי חוק, ובהם לזוג שלא מצליח להביא ילדים לעולם באופן טבעי אין מענה מתאים – בין אם מסיבות דתיות ובין אם מכל סיבה אחרת. בנוסף, ישנם גם לא מעט מקומות בהם הפונדקאות אינה מוסדרת בחוק כלל, מה שמותיר את התחום פרוץ ומסוכן מבחינה אישית ורפואית. ואילו בארץ שלנו – פונדקאות היא לא רק מותרת, אלא שהיא גם מוסדרת בחוק היטב וברור כיצד יש לבצע את התהליך הזה ומי יכול לבצע אותו, כך שמדובר בחקיקה מתקדמת ביותר. עם זאת, לא כל מי שמעוניין בכך יכול להתחיל בתהליכי פונדקאות בארץ, וצריך להכיר היטב את התנאים והחוקים בהם הדבר יכול להתבצע, ואת המסגרת הנכונה מבחינה רפואית, כלכלית ואישית לבצע תהליך שכזה. אצלנו ב Surrogacy מלווים את ההורים המיועדים ואת האם הפונדקאית לאורך כל התהליך משלב ההיכרות וההסכם בין הצדדים, דרך ההפריה ועד ההיריון והלידה – וכעת נכיר את התהליך הזה קצת יותר טוב.
כשבוחרים פונדקאות בישראל, צריך לדעת כיצד לעשות זאת נכון
הצעדים הראשונים שצריך לבצע בכדי להוציא לפועל תהליך של פונדקאות בארץ הם לא מועטים ולא פשוטים – יש לאתר אם פונדקאית שעומדת בקריטריונים, יש לנסח הסכם פונדקאות שייחתם בין שני הצדדים, שמסדיר את ההליך מבחינה חוקית, כלכלית ועוד, ויש לעבור ועדה של משרד הבריאות, המורכבת מאנשי מקצוע ודת בתחומים שונים, המאשרת את תחילת התהליך. רק לאחר מכן מתחילים עם ההפריה, המבוססת על הזרע של האב והביצית של האם, או על תרומת ביצית אנונימית של צד שלישי, ובכל מקרה לא על האם הפונדקאית עצמה. לאחר קליטת הביצית המופרית ברחם האם הפונדקאית, מתחיל ההיריון המלווה רפואית ואישית באופן צמוד, בכדי להבטיח את הבריאות הגופנית של האם הפונדקאית והעובר וכן את הבריאות הנפשית והאישית של שני הצדדים בהסכם. לאחר הלידה, נמסר הילד להורים המיועדים ומוסדר מעמדו החוקי כילד שלהם לכל דבר ועניין בהתאם להסכם. אלו הם שלבי התהליך, ובכדי להוציא את כולם לפועל בצורה המקצועית ביותר יש לפנות לסוכנות שמתמחה בתחום – Surrogacy.